Qui ha passat per allà

Updated: Jan 15

D'aquí poc podrem tornar a sortir de les nostres cases per fer el que tant hem valorat en dies de confinament, respirar l'aire mentre notem el seu moviment per tot el cos, veure l'horitzó, apreciar el moviment del sol al llarg del dia...


Aquests dies, la natura, més viva que mai, s'ofereix a nosaltres amb una falsa confiança. Avui els animals i plantes veuen les ciutats com indrets tranquils, espais on en la vida humana quotidiana hi volten centenars de persones, cotxes i altres que en el conjunt diari creen un estrés ambiental que fan impossible que aquesta biodiversitat s'hi senti com a casa seva.Per això proposo una activitat que podrem fer amb família, anant sols, o acompanyant els més petits o no tant de casa i que no ens implica cap altre material que un llibret de notes i llapis, ni altre coneixement que l'instint d'observació. Tampoc haurem de fer grans desplaçaments, sortirem a peu des de casa, i en aquest cas ens serà necessari que el lloc on anem, hi hagi el mínim de persones possibles passejant. A molts dels lectors els serà difícil trobar un espai "lliure de gent" perquè estem a la gran ciutat, en aquest cas buscarem aquells racons a jardins públics on es respiri més tranquil·litat.


Anem a despertar l'instint, hi podem estar tot el temps que vulguem, es tracta de l'observació de fauna i flora que normalment no veiem o no ens fixem a la vida quotidiana.


Jo començaria per la flora, observant les llindes i empits de les construccions que tenim al nostre carrer, veure com s'ha desenvolupat la vegetació a tots els racons del carrer, seguim caminant fins al parc per veure el canvi sense l'impacte de desenes de persones passant dia a dia pels racons, voreres. Buscant aquelles flors, brots... que surten ara a la primavera i que normalment no tenim temps per parar-nos-hi. Podem fer-hi una fotografia, o inclús fer-ne un dibuix, al que no farem és tocar-la, ja patirà prou amb el pas d'altres vianants per la zona.


Seguiria per una part molt interessant, els ocells igual que la flora aquesta època fan o tenen una feina quelcom especial, fer el niu. Si ens asseiem a un banc on hi hagi algun arbre a prop no tardarem gaire a observar ocells, no consisteix a identificar-los, el que farem és observar el seu comportament, els sentirem, cada espècie amb un cant diferent. Alguns d'ells aniran sols i altres en grup, però el que sí que ens despertarà l'instint d'observació serà aquells ocells que transporten petites branques, que amb temps i seguiment identificarem aquells racons de l'arbre, casa o qualsevol lloc on ens puguem imaginar on estan creant el seu niu.


I per últim la part més difícil perquè requereix més temps però la més creativa. La cerca de rastres que han deixat els animals i l'empatització amb ells. Que ens portaran a una descripció imaginària de quin animal i què feia quan ha passat per allà. Ens podrem fixar amb tots els detalls, però en comptes de mirar endavant i amunt com els dos exemples anteriors ara ens centrarem en el terra. Buscarem les petjades i quan les trobem intentarem identificar el nombre de dits de l'animal, si la petjada marca les ungles, l'amplada de la marca, la distància entre petjades... Tot això ens anirà donant pistes de qui ha passat per allà, i aquí la nostra imaginació ens permetrà descobrir qui era i què hi feia.


Finalment donaré un últim consell per aquest dia de descoberta dels nous habitants del carrer. Anoteu tot el que observeu, perquè possiblement l'impacte que fem les persones al dia a dia tornarà a fer les nostres ciutats un lloc caòtic i estressant per a moltes espècies.Marcel Espinal Serra