Organització d'activitats al medi natural. Qui, Que i On?

Updated: Jan 15

Parlar de seguretat en activitats al medi natural sempre ha estat un mar de tabús i confusions. Aquest tema es complica quan organitzes una activitat amb clients. Amb la tornada a la normalitat pensant el perquè d'aquestes confusions he decidit explicar el punt de vista de Desconnexions envers l'organització d'activitats al medi natural.


Estem a una societat on ens hem criat anant a fer el pícnic al prat, l'excursió familiar, el cim

amb els amics, els bolets, el passeig vora l'hotel o la casa de turisme rural, anant a esquiar, el passeig per vora el mar... I així ens hem anat cultivant individualment uns més que altres a endinsar-nos a dins dels boscos i a dalt de les muntanyes.


Com tothom apassionat en alguna cosa, i en el meu cas de la muntanya, llegeixes ressenyes dels llocs on vas, entrenes per l'objectiu uns mesos abans, et tecnifiques i formes en l'esport que s'ha convertit en una passió. Aquest procés passa en la majoria d'aficions, el que sí que és nou i no tan generalitzat és fer d'una passió un ofici i aquest és el punt d'inflexió entre la responsabilitat d'un mateix o de tercers.


Desconnexions des del primer dia s'ha compost de diferents figures professionals per dissenyar i executar les activitats, entre elles la figura del tècnic especialitzat en la seguretat d'activitats al medi natural, que disposa de competències d'acompanyament de grups i seguretat en entorns de baixa, mitja i alta muntanya, i que el seu currículum acadèmic així ho especifica d'acord amb la legislació vigent. Evidentment cada activitat requereix una especialització tècnica segons l'entorn i sistema de progressió emparat.Qui, Que i On?


Aquest ha sigut i sempre serà el debat. Des del punt de vista legal, dependrà si l'activitat recau sobre una activitat de risc que interfereix a béns jurídics com són la integritat física i o la vida. Per tant una pregunta que ens hem de fer si muntem una activitat on acompanyem un grup al medi natural és: "quin risc hi ha i com el gestiono?".


QUI

Tothom pot donar a la seva opinió o punt de vista, perquè així ens hem criat en aquesta societat, "tots ens hem criat anant a fer el pícnic al prat, l'excursió familiar...", però no tots tenim la competència professional per avaluar el risc al medi natural, perquè davant de la desconeixença hi ha la ignorància i aquest punt de no acceptació de l'organitzador crea el debat i confusió.


QUE

Anirà en funció de l'especialitat de l'activitat que ens marcarà quin tipus de tècnic pot garantir la seguretat partint del principi de proporcionalitat deixant un risc residual per tal de no anul·lar completament el risc i que l'activitat no sigui avorrida. En fi anem a fer una activitat al medi natural per tenir sensacions de descoberta, superació, relaxació... Però en cap cas convertint l'activitat en una experiència monòtona.


ON

Aquest és el perquè Desconnexions aposta pels entorns naturals menys transformats, els boscos i la muntanya, com he comentat abans entorns on estàs a mercè de la coordinació de la seguretat d'un especialista en aquell espai. També podríem optar per espais on la seguretat està controlada dins d'un recinte delimitat o ballat, on el risc és transferit a la propietat de l'espai que té el seu propi pla de prevenció del risc i assegurança, en detriment d'un entorn transformat.


Marcel Espinal

Recomanem l'activitat "Thesearch"


Si vols informació sobre les nostres activitats ens pots escriure a

info@desconnexions.com