Biomimètica, el llenguatge de la natura

Updated: Jan 15

Encara que sovint ens n'oblidem, tota creació per part de l'ésser humà té els seus orígens en alguna font extreta de la natura. Podríem parlar de medicaments, d'enginyeria, de disseny, o fins i tot d'evolució, etapes i processos. I és que moltes de les solucions als problemes dels humans han estat resolts amb la inspiració d'elements i estructures provinents de la natura. Una observació i aprenentatge ens ha permès resoldre incògnites de la forma més eficient i sostenible i a poder aprofitar la intel·ligència més essencial de la biodiversitat per aplicar-la a reptes i adversitats d'allò més complexes. I és aquí, quan apliquem tot aquest coneixement del medi natural per solucions humanes, que parlem de la Biomimètica, o també coneguda com a Biomímesis.


De fet així ho diu el seu propi nom; Bio "vida", Mimesis "imitar".

Biomimètica


Ciència que estudia la natura com a font d'inspiració, imitant processos o elements amb l’objectiu de resoldre aquells problemes humans que la naturalesa ha resolt.

Si es fa referència de la Biomimètica és molt probable que es parli com a ciència o des d'una vessant més tecnològica que observa les diferents estructures de la natura per solucions o creació de nous dissenys, tal com va fer en el seu moment Leonardo Da Vinci estudiant el vol dels ocells o Gaudí en la creació de la Sagrada Família. Però no només ens podem quedar en una visió de disseny o arquitectura. La natura és molt més que estructures, si bé és una gran inspiració de qualsevol recurs possible que en pot aportar creativitat i que ens ajuda a treballar tota mena d'aspectes de la manera més humana, sostenible, i propera a la natura. És a dir, no només fixant-nos en els dissenys sinó també en els elements col·laboratius i comunicatius que la mateixa flora i fauna utilitzen en moltes de les seves funcions i etapes de vida o evolucions. I és que hi ha molts models de la Biomimètica que més enllà d’elements o composició de materials, són aplicables en altres models com ara estructures d'empreses, equips de treball i fins i tot en entorns més familiars o quotidians.

Per exemple, sempre s'ha dit que la feina ben feta, elaborada o de treball en equip és "treballar com formigues". I aquesta dita sobre aquest insecte, que ens pot semblar tan insignificant, té una bona raó de ser. La primera lliçó que podem observar és que "petit" no vol dir "insignificant", si bé molts desconeixen que les formigues són un dels animals més dominants de la terra, amb més de 26 mil espècies diferents, formant el 20% del total dels animals del planeta, i amb una funció tan important que la seva extinció provocaria efectes tan devastadors com la del gran meteorit.


Mirat així, no semblen tan insignificants oi?


Però potser el més interessant és observar la seva gran capacitat en resoldre diferents adversitats en grup, una eina molt útil que, principalment, han pogut desenvolupar gràcies a les seves habilitats comunicatives. Una habilitat que els permet adaptar-se ràpidament a tot tipus de circumstàncies, a col·laborar entre elles amb la màxima eficiència, fer qualsevol reestructuració, o fins i tot a canviar el seu rol i funció depenent de cada situació o necessitat de recursos. I això només és un petit resum... En tot cas, no hi ha dubte que les formigues poden ser una gran font d'inspiració en Biomimètica o Biomímesis aplicable a molts equips de treball, siguin grans o petits, de la mateixa disciplina o multidisciplinàries.

A Desconnexions no hem deixat mai d'observar la natura i veure'n totes les seves aplicacions, i sempre hem treballat creant activitats i experiències que han ajudat moltes empreses a millorar aspectes de comunicació, lideratge, i de treball en equip. També en molts casos hem mirat simplement d'acostar la natura com a font de creativitat, d'entesa i proximitat, i també de sostenibilitat. La natura ens ensenya molt, i si entenem el seu llenguatge obtenim una font inesgotable de recursos aplicables al nostre entorn humà, i que per sobre de tot, ens pot ensenyar a ser millors persones i a entendre'ns millor.


Albert Rodríguez


Fent click AQUÍ trobareu algunes de les activitats per empreses o grups familiars més relacionades amb la Biomimètica.

"La natura ens porta milions d'anys d'avantatge.

És més fàcil copiar-la que voler superar-la."

Si vols informació sobre les nostres activitats ens pots escriure a

info@desconnexions.com